Cserháti Befogadó Falu programok

Projektünk alapvető célja, hogy az akcióterületnek Csereháton kijelölt falvakban (Gagyvendégi, Gagybátor, Felsőgagy, Encs és Fügöd) olyan többszintű, folyamatba szervezett közösségfejlesztő beavatkozásokat valósítson meg, amelyek az egyházi tapasztalatokra alapozva növelik leszakadó társadalmi csoport bizalmát és elköteleződését a közösség iránt.
A projekt részcéljai a társadalmi együttélés javítása (előítéletesség csökkentése), az Encsi Görögkatolikus Parókia hátránykompenzációs tevékenységének növelése az önkéntesség és karitatív munka elterjesztésével, valamint az akcióterületen élők számára az áldozattá, bűnelkövetővé válás megelőzése.

Alapítványunk a projekt keretében az alábbi tevékenységeket végzi:

BEFOGADÓ FALU PROGRAMSOROZAT. Gagyvendégiben lévő görögkatolikus közösségi ház központi helyszínnel a társadalmilag hátrányos helyzetben élők életproblémáira választ adó közösségfejlesztő programsorozatot szervezünk 15 alkalommal, alkalmanként két külön településen. Az egyházak tapasztalatára alapozó, az egyéni boldogulás mentális feltételeit megteremtő témák köré csoportosított program során fa hangsúly az egyéni életért való felelősségvállaláson, a közösség iránti bizalom kiépítésén lesz.

FALUTÁBOR MOZGALOM INDÍTÁSA. A falun élés értékeire alapuló 4 tábor célja, hogy városból érkező gyerekeket, fiatalokat fogadjon nyáron, 5 éjszakás tartózkodásra. Az autentikus falusi élmény biztosításához a fogadó családokat a Parókia vezetésével felkészítjük, a tábor tervezésébe aktívan bevonjuk – az előkészítő tervezés egyben közösségfejlesztés és identitás-megerősítés, hiszen a „mit adhat a falu a városnak?” kérdés köré csoportosított értékek élményszerű meg- és bemutatásához először a befogadóknak kell tudatosítani ezeket. A táborok során a faluba érkezők a helyi gyerekekkel és fiatalokkal közösen vesznek részt közösségfejlesztő, önismeretet és önbecsülést erősítő kreatív foglalkozásokon, miközben fogadó családjuk is egy előre közösen megtervezett „protokoll” alapján nyújtja a falusi szálláshely élményét. A táborok záró rendezvényén helyi fiatalok produkcióit mutatjuk be.

Képgaléria